top of page

Oproep Ik Mis / Open Call I Miss

In 2022 begon ik aan een nieuw hoofdstuk bij Ik Mis dat gaat over rouw en verwerken. Hiervoor deed ik onderzoek naar rituelen die een rol spelen bij afscheid, rouw en het verwerkingsproces na een miskraam. Op sociale media kwam ik veel vragen tegen over wat je kunt doen als je het vruchtje tijdens je miskraam hebt kunnen opvangen. Vrouwen geven elkaar advies over hoe je het vruchtje kunt proberen op te vangen (met een vergiet boven de wc) en het vruchtje even kunt bewaren (in een bakje water in de koelkast, de watermethode). Maar dan? Hoe kun je hier afscheid van nemen en (letterlijk) een plekje voor maken?

Ik las dat mensen ervoor kiezen om het vruchtje na een lief afscheid te begraven in de tuin. Of speciaal een mooie plant uitkiezen of kleine boom voor in een bloempot en het vruchtje hierin begraven. Op deze manier kun je er goed voor zorgen en neem je je waardevolle herinnering ook makkelijk met je mee mocht je gaan verhuizen (of geen tuin hebben).

Geïnspireerd door deze verhalen maakte ik een nieuw werk en realiseerde me dat ik met dit werk ook de verhalen van lotgenoten zou kunnen verbeelden en representeren. Op een manier die past bij mijn manier van werken; geen documentaire reeks waarin ik mensen op de voet volg, maar een poëtische en serene verbeelding van deze ervaringen.

Heb jij ook een miskraam meegemaakt en in je huis of thuis een herdenkingsplek gecreëerd door het vruchtje te begraven bij een plant of boom in een pot?
Graag kom ik naar je toe om op locatie een foto te maken van jouw monument en herdenkingsplekje. Met veel aandacht en interesse in jouw verhaal en natuurlijk respect en voorzichtigheid.  Hieronder zie je een van de beelden die ik tot nu toe heb gemaakt: ik speel met gelaagdheid, transparantie en licht om een foto te maken die daadwerkelijk een plant laat zien, maar daarnaast een efemeer beeld oproept en een palet aan tegenstrijdige gevoelens.

Wil je meewerken of heb je interesse maar eerst nog wat vragen?
Vul dan hier het online reactieformulier in.

 

Aanleiding Ik Mis

In 2019 ben ik- als onfortuinlijke ervaringsdeskundige- begonnen aan Project Representatie van Miskramen in Visuele Cultuur (Project RMVC); een onderzoek naar visuele strategieën om het onderwerp van de impact van een miskraam te onderzoeken en verbeelden. Een hoogst individuele ervaring die tegelijkertijd door ongelofelijk veel vrouwen en ook heel vaak wordt beleefd. Maar een onderwerp dat door weinig fotografen en kunstenaars in de formele canon is vastgelegd of verbeeld. In 2021 maakte ik van het vervolg van dit project mijn afstudeerwerk dat bestond uit een expositie en een publicatie in eigen beheer: Ik Mis.

Met IK MIS hoop ik kijkers te kunnen verleiden een moment stil te staan bij dit weinig openlijk besproken onderwerp. En dat mijn gestelde fotografische gedachten bij dragen aan meer aandacht, herkenning en contemplatie. Het is mijn fotografische zoektocht maar ik hoop dat de vragen die ik stel en de antwoorden die ik probeer te formuleren kunnen bijdragen aan herkenning en contemplatie. En een mogelijkheid voor de ander om zich te verplaatsen in een weinig openlijk besproken onderwerp.

Voor Witte Rook en Vrouwenmantel Art Research Group (AKV St Joost) schreef ik een artikel over Ik Mis. 
Je kunt het hier online lezen.

bottom of page